Kategóriák
Közérdekű közlemény

Lenni vagy nem lenni

…az itt a kérdés. Mostanában ez leginkább úgy hangzik el, hogy kell-e maszkot viselni vagy nem kell? Ha kell akkor milyet? Ha pedig úgy döntünk, hogy szeretnénk és azt is tudjuk, hogy milyet (és véletlenül van is olyan maszkunk), akkor hogyan viseljük és meddig is véd meg minket?

Alsó hangon ezzel a témával naponta legalább egyszer szembe találkoztam az elmúlt időszakban és igazán én sem tudtam dűlőre jutni. Az internet csodája, hogy mindenre van alátámasztó adat és annak az ellenkezőjére is számos bizonyítékot találhatunk, ha kitartóan keresünk. Az elmúlt 10 évben elég sokszor tartottam előadást a védőfelszerelések biztonságos használatáról (igaz a növényvédelem tekintetében), szóval az FFP2 és FFP3 kifejezések nem voltak ismeretlenek a számomra, de nem vagyok orvos, nem vagyok virológus és a számos helyről jövő, eltérő információ morzsák kezdtek lassan maguk alá temetni.

Ma reggel az egyik rádió adón is ez volt a téma, és az ott hallottak kicsit tisztábbá tették a képet. Az interjúban többek között melegen ajánlották, hogy akit érdekel a téma, az nézzen körül a WHO oldalán és hazaérve én pontosan ezt is tettem. Összefoglalva, hogy mit tanultam:

  • Megvéd az orvosi maszk a vírustól? Önmagában nem, csak ha betartjuk az összes többi javaslatot is, amik manapság a csapból is folynak.
  • Mik is ezek a javaslatok? Fertőtlenítsük a kezünket (alkoholos kézfertőtlenítő, szappanos kézmosás) és tartsuk meg a kellő távolságot másoktól (leánykori nevén: social distancing).
  • Mit tudunk még tenni a magunk és családunk egészsége érdekében? A kinti cipőt ne vigyük be, szükség esetén fertőtlenítsük, a ruhákat amikben kint jártunk mossuk ki, vasaljuk ki vagy tegyük félre 1-2 napra, hogy az esetlegesen rajta maradt kórókozók elpusztuljanak. Fertőtlenítsük a kocsi kulcsot, telefont és minden más használati tárgyat ami velünk volt és ha lehet akkor fürödjünk meg hazaérkezés után. És kézmosás, kézmosás, kézmosás…
  • Mikor használjunk maszkot? Leginkább akkor ha betegek vagyunk vagy betegekkel érintkezünk.
  • Melyik maszk mire jó? Egyszerűen megfogalmazva az orvosi maszk a rádióban hallottak alapján nem engedi ki a vírust, az FFP3 maszk pedig nem engedik be a vírust – de például ha a használója fertőzött akkor nem védi meg a körülötte lévőket.
  • Hogyan használjuk a maszkokat? Na ezt kéne mindenkinek jól megtanulnia aki úgy dönt, hogy maszkot visel. 1. Mielött felteszed a maszkod alaposan tisztítsd meg a kezed. 2. Ellenőrizd, hogy úgy áll-e a maszk ahogy fel kell tenni. 3. Illeszd az orrodhoz és utána igazítsd le az állad alá. 4. NE taperold az arcodat (ezt amúgy általánosságban jó betartani manapság)! Ha mégis megérinted akkor pedig irány kezet mosni. 5. Levételnél ne érjünk hozzá a maszkhoz és azonnal dobjuk is ki (vagy ha többször használatok akkor a megfelelő körültekintéssel és újabb tucatnyi kézmosással fertőtlenítsük). 6. Gondolom már mindenki sejti, hogy mi jön: igen, mossuk meg a kezünket alaposan szappannal. (A videóban a WHO oldalán nagyon jól elmutogatja a hölgy, ajánlom mindenki figyelmébe.)

Összefoglalva: a magam részéről, ha ki kell mozdulnom, akkor olyan maszkot fogok viselni ami abban segít, hogy ne fertőzzek meg senkit, ha tudtomon kívül fertőzött vagyok, a magam védelme érdekében pedig igyekszem betartani minden olyan előírást amit fentebb már említettem. Egy személyes tapasztalattal zárom soraimat: a szappan, kézfertőtlenítő és egyéb 120 %-os vírusölő hatékonyságot ígérő alkoholban gazdag szerek mellé szerezzen be mindenki hidratáló kézkrémet is, ha nem szeretné, hogy a szuper tisztaságérzet mellé olyan bőrszárasság is társuljon, amit egy ezer éves múmia is megirigyelne.

Forrás és még sok hasznos információ: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

Update: a Magyar Vöröskereszt is készített egy videót a maszk használatáról, itt lehet megnézni: https://www.youtube.com/watch?v=WiCdNeuluvY&fbclid=IwAR0FM0l66Eh1dBl0USxkibwSkyvpAMf3AGi2L6pPrcrxPsmC0B2bjBrsWnI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük